Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Sayın Bakan Mehdi Eker GDO konusunda çok önemli, bir açıklama yaparak GDO istemediğini dile getiren vatandaşının talebini duyduğunu göstermiştir. Her vatandaşın kanundan gelen ne yiyip içtiğini bilme ve ona göre seçme hakkı var. Bugüne kadar GDO'lu yemle beslenmiş hayvanların ürünlerinde bu durumu ifade eden etiket zorunluluğu yoktu. Bu da fiilen vatandaşın tercih hakkını ortadan kaldırdığı için kanuna ters düşüyordu. Sayın Bakan yaptığı açıklama ile sadece bu hukuki sorunu gidermemiş, aynı zamanda attığı bu cesur adımla GDO'larla ilgili gıda güvenilirliği konusunda gerek bölgemize gerekse Avrupa Birliği’ne liderlik edebileceğini göstermiştir" dedi.
Dinç sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Greenpeace olarak ister yem amaçlı, ister gıda amaçlı olsun, hiçbir GDO'nun ülkemize sokulmamasını talep ediyoruz. Ancak ortada göz ardı edemeyeceğimiz fiili de bir durum söz konusu. Bir kısım genetiği değiştirilmiş soya ve mısır yem amaçlı olarak ülkemize ithal edilmiş durumda. 'yemezler' kampanyamızla vatandaşın seçim hakkının ortadan kaldırılmaması adına, ithal edilmiş bu GDO'lu yemlerle beslenmiş hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta gibi ürünlerin etiketlerinde bu durumu ifade edecek gerekli bilgilerin yazılmasını talep ediyorduk. Bu sebeple Sayın Bakan vatandaşın talebine cevap veren açıklamalarını takdirle karşılıyor, konuyla ilgili yasal düzenlemelerin ivedilikle ve aynı kararlılıkla gerçekleştirileceğine güveniyoruz."
Ülkemizin insanını, hayvan yetiştiricilerini, hayvanlarını ve biyoçeşitliliğini GDO tehlikesinden korumak adına mücadele eden Greenpeace, çalışmalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecek. yemezler.org sayfasına bir imza atarak, GDO karşıtı mücadelenin bir parçası olabilirsiniz.
Daha fazla bilgi için:
Tarık Nejat Dinç
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu, 0 539 606 02 70, ndinc@greenpeace.org
Deniz Sözüdoğru
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04, deniz.sozudogru@greenpeace.org