27 Şubat 2012, İstanbul - Bugün, izin başvurusu yapılan 9 GDO’lu mısır hakkında kamuoyu görüşü bildirmek için son gün. Ancak, Bakanlığın görev ve sorumluluğunda oluşturulan Biyogüvenlik Bilgi Değişim Mekanizmasının kullanıcı arayüzünün karmaşıklığı görüş bildirmeyi olanaksızlaştırıyor. Greenpeace, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den, bilgi değişim sistemi kullanışlı hale getirilene kadar, 9 GDO’lu mısırın başvurusunu dondurmasını talep ediyor.
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Geçtiğimiz günler boyunca yurt içi ve yurt dışındaki saygın genetikçiler ve moleküler biyologlarla beraber hummalı bir çalışma içerisinde GDO’lu 9 mısır çeşidiyle ilgili 12’şer sayfalık kapsamlı raporlar hazırladık. Ancak bu raporlarımızı Bilgi Değişim Sistemi’nin işleyişi nedeniyle kabul ettiremedik. Her bir mısır çeşidi için iki ayrı görüş bildiriliyor. Toplamda dokuz ayrı mısır çeşidi var. Bu da 18 tane rapor demek. Her birine bir saat ayırırsak vatandaş nasıl görüş bildirecek?” dedi.
GDO başvuruları kamuoyu görüşüne her açıldığında benzer sorunlarla karşı karşıya kalındığını hatırlatan Dinç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu mekanizma tamamen Bakanlığın sorumluluğunda. Bakanlık bu tutumuyla GDO gibi son derece hassas ve önemli bir konuda kamuoyu görüşünü, kamuoyu tepkisini hiç umursamadığını ispatlamış oluyor. GDO konusuna daha en baştan böyle yaklaşan bir Bakanlık, vatandaşlarını GDO'ların risklerinden koruyacağına bizleri nasıl inandırabilir? Daha vatandaşlarından GDO konusunda görüş toplama sistemini kurmasını bile doğru dürüst beceremeyen bir bakanlık, GDO’ların takip ve denetimine dair güvenilir bir sistem kurduğuna bizleri nasıl ikna edebilir? Bakanlık ya GDO’ları umursamıyor, ya vatandaşını umursamıyor. Her iki ihtimalin de sonuçları vahimdir”.
Bilgi için:
-Tarık Nejat Dinç
-Tarık Nejat Dinç
-Deniz Sözüdoğru
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu 0532 324 32 04 deniz.sozudogru@greenpeace.org
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu 0532 324 32 04 deniz.sozudogru@greenpeace.org