T.C.; GDO, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı [GAT]


Greenpeace eylemcileri, bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın giriş kapısındaki tabelanın olduğu platforma çıkmak istedi. Bakanlığın özel güvenlik görevlilerinin sert müdahaleleri ile karşılaşan, inek kostümü giymiş eylemciler, ellerinde “GDO mu? Yemezler!” yazan pankartlarla GDO yönetmeliğinde dün yapılan sözde değişkliği protesto ettiler.
Herkes gider Mersin’e, Bakan gider tersine
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç: “Dün GDO’larla ilgili dünyada iki önemli gelişme yaşandı. Birincisi Çin Hükümeti’nin GDO’lu gıdaları ülke genelinde yasaklama kararıydı. Diğeri ise Türkiye’de Danıştay’ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı gereğince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın GDO yönetmeliğinde yaptığı değişiklikti. Bakanlık yaptığı değişiklikle antibiyotik direnç geni içeren GDO’ları yasaklamış gibi gösterirken, gerçekte izne tabi hale getirdi. Yani bir önceki yönetmelikte varolan yasağı fiiliyatta kaldırarak esasen hukuğun arkasından dolaştı. Çin’de ve Türkiye’de yaşanan bu iki farklı uygulamayı görünce ‘Herkes gider Mersin’e, Bakan Eker gider tersine’ demekten kendimizi alamıyoruz” dedi.

Bir süre önce Türk Tabipler Birliği’nin açtığı davada, Danıştay yeni yönetmelikte, antiyobitk direnç geni içeren GDO’larla ilgili yasağın yer almamasını hukuka aykırı bularak, yönetmeliğin ilgili maddesinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Etiket zorunluluğu yerine, GDO’lara serbestlik
Yapılan eylemin amacı hakkında konuşan Dinç: “Geçen hafta başlattığımız Yemezler kampanyamızda biz de Greenpeace olarak kanun ve yönetmelikte değişiklikler yapılmasını bekliyorduk. Ancak Biz GDO’ların hem insan gıdası, hem de hayvan yemi olarak kullanılmasının topyekün yasaklanmasını istiyoruz. Bu süreçte ithal edilmiş olan mevcut GDO’lu yemlere dair de, sözkonusu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et ,süt, yumurta gibi ürünlere GDO etiketi konma zorunluluğunu bekliyoruz. Oysa GDO’lar konusunda muhafazakar olduğunu iddia eden Sayın Bakan ise, GDO’ların ithalatını daha da serbest hale getirecek kararlara imza atıyor. Eğer sayın Bakan tercihini GDO’lardan yana koyuyorsa Bakanlığının adını da “Gıda” değil “GDO, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” olarak değiştirsin” dedi.

GDO'lu gıdalar her geçen gün daha büyük bir tehdit haline gelirken, GDO'lu ürünlere karşı tüketicilerin dikkati kırılmaya çalışılıyor. Oysa bilimsel, etik, dini veya kişisel sebeplerle GDO’ları istemeyen bir kamuoyu var. Her vatandaşın ne yiyip içtiğini bilme ve ona göre seçme hakkı var. Ancak Halkımız tükettiği et, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin elde edildiği hayvanların GDO'lu yemle beslenip beslenmediğini bilme hakkından mahrum bırakılıyor.
 Bilgi için:  
-Tarık Nejat Dinç
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu 0539 606 02 70 ndinc@greenpeace.org

-Deniz Sözüdoğru
Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu 0532 324 32 04 deniz.sozudogru@greenpeace.org